Som la llavor del futur que volem veure créixer. Estem fent camí en un temps que ens retorna al caliu de la llar per cuidar-nos i compartir en família; un temps que ens convida a recordar allò essencial i deixar anar allò accessori; una pausa d’un ritme accelerat i alhora un moment idoni per reflexionar sobre les nostres rutines i models de consum.
Aquests dies de confinament a casa hem trobat espai per reconciliar-nos amb una passió que teníem una mica descuidada per falta de temps i de presència a la llar: la germinació de llavors.
Encara estem lluny d’aconseguir una sobirania alimentària proveïda pel nostre petit hort urbà de la terrassa i de la cuina, però ens hi sentim un passet més a prop. Gaudim de veure créixer cada dia els nostres germinats i brots subministrant-los-hi unes bones dosis d’aigua filtrada, amor i dedicació. Alhora gaudim d’unes amanides variades i acolorides carregades de vitamines i enzims. No hi ha res millor que nodrir-te amb allò que amb la teva cura has aconseguit.
Germinar una llavor és despertar-la d’un llarg son després d’haver sigut assecada pel Sol per a què es pogués conservar per si sola. En els brots i els germinats estan molt presents les forces solars: primer emmagatzemades a la llavor i, després, alliberades en el germinat i els primers brots. Gràcies a l’aigua, a la temperatura i a l’hàbitat les llavors comencen a brotar per convertir-se en una planta. Alimentació viva en estat pur.
Consells de germinació:
Hi ha moltes maneres possibles: germinadors, en pots, en coladors, en bosses, en terra… S’usarà una tècnica o una altra en funció de la llavor. Per fer- ho amb infants, recomano fer germinats de llenties o alfals, un altre èxit serà fer brots de pipes de gira-sol a terra, així podreu menjar amanides amb gust de pipa! Remull durant una nit. 3 volums d’aigua per 1 volum de llavors.
Germinació en pots: (llenties, alfals, ravenets, soja…).
a. Escórrer l’aigua, esbandir i escórrer de nou deixant el pot inclinat a 45o (en un plat o en un escorredor de plats). Tapar-ho amb un drap durant 2 dies. b. Esbandir i escórrer un parell de vegades al dia segons la humitat de l’ambient. c. Les llenties estaran llestes per consumir en 3 o 4 dies i l’alfals en 4 o 5.Conservaren una carmanyola de vidre a la nevera ben escorreguts (poden durar fins a 1 o 2 setmanes).
Germinació a terra: (pipes de girasol, herba de blat, llavors mucilaginoses…).
a. En una safata col·locar 2 cm de terra i repartir sense apilar ni enfonsar les pipes. b. Tapar amb una safata per a què no hi entri la llum (3 dies). Humitejar cada dia. c. Al 4t dia destapar i exposar a la llum. Afegir una mica de terra. Regar cada dia. d. Quan han obert les dues fulles (7 o 15 dies), tallar amb tisores per la base del brot. Sovint la closca cau sola, si no ha caigut caldrà treure-la delicadament.
Amb la mateixa alegria que observo brotar les llavors, també rebo aquesta imatge interna quan ens connectem setmanalment amb cadascun dels meus alumnes. Tot i la distància física, puc observar en ells l’inexorable creixement de nous brots sent ara “regats” pel seu nucli familiar amb una mica de l’aigua de cada llar i una mica de l’aigua de Krisol.
TEMPS QUE ENS REINVENTEN, LLAVORS DE FUTUR
Myriam, Mestra de Segon
Març 2020