El diumenge 26 de maig, l’associació Krisol, un espai per als infants va commemorar conjuntament el creixement de Krisol cap a l’escola primària Waldorf homologada que avui és, el centenari de la pedagogia Waldorf (Waldorf100) i la Fira de la Primavera.
La festa va tenir lloc a les instal·lacions exteriors i interiors de Krisol. A l’entrada, els assistents van rebre el programa de la Fira i una peça d’estany que es faria servir més endavant. D’11 a 11.30 h es va desenvolupar la visita guiada a les aules. Els participants van recórrer els espais dels Grups de Joc i les aules de Primària, així com altres espais comuns, i van conèixer de primera mà els llocs i com s’aplica la pedagogia Waldorf en ells. En algunes aules també van poder admirar la bella exposició fotogràfica de Krisol; en la qual, cronològicament, es va retre homenatge i gratitud a tots els infants, famílies, voluntàries, mestres i padrins que, durant la seva història, havien vingut a Krisol per formar part del seu si.
Després de la visita guiada, les famílies i mestres van entonar la cançó Krisol, más que un lugar, himne de l’escola, i l’Angelus a dues veus.
La mestra Carolina va presentar oficialment l’esdeveniment i va situar els presents en el profund sentit i significat de la celebració que s’iniciava. La mestra Marina va agafar les regnes com a dinamitzadora de les diferents intervencions i va presentar al sr. Josep Triadó, alcalde de Premià de Dalt, qui juntament amb la regidora d’ensenyament, la sra. Josi Durán, van assistir a la celebració fins al migdia. L’alcalde Triadó va felicitar i va agrair a Krisol la seva història i projecció futura, va destacar els valors de Krisol com a formes de fer exportables a tota la comunitat de Premià de Dalt i va convidar l’associació i l’escola a seguir conreant aquestes sinergies positives, enriquidores i nodridores per a l’entitat i pel poble.
Després, la mestra Marina va presentar el sr. Antonio Malagón -mestre, formador de mestres, fundador de l’Escola Lliure Micael de Madrid i president de l’Asociación de Centros Educativos Waldorf- i la sra. Àuria Galcerán -mestra, formadora de mestres, fundadora de l’Escola Lliure Micael de Madrid, secretària de l’Asociación de Centros Educativos Waldorf i fundadora i mestra de El Til·ler-; qui sempre han cuidat i vetllat per Krisol, acompanyant les mestres i animant-los en la seva autoformació i en l’evolució de tot l’organisme. El sr. Malagón va enllaçar la celebració de Krisol amb l’efemèride Waldorf100, el centenari de la pedagogia Waldorf arreu del món amb més d’un miler d’escoles i va animar a progenitors, mestres i institucions a continuar cuidant els nens i el futur que representen des de l’avui on som. La sra. Galcerán va recordar el profund compromís de les mestres de Krisol i va reafirmar el seu amb Krisol i el seu acompanyament.
Seguidament, la mestra Gabriela, responsable de l’organisme pedagògicament des del 2008 fins el 2017, va prendre el torn de paraules i va pronunciar un discurs tripartit amb els eixos de la pedagogia, l’organisme i la societat com a elements del mateix pal de paller: l’evolució i la transformació. Evolució i transformació en el pedagògic cap a una educació i autoeducació que ens guiï cap a la llibertat de ser; evolució i transformació en el si de Krisol, en l’organisme tot preservant les formes antigues i cabdals alhora que obrint-se a les noves formes i temps en un present armonitzador entre unes i altres; i evolució i transformació en la societat quan, com a organisme, Krisol pot inspirar la comunitat més enllà de les portes de l’escola, en les vides individuals i col·lectives de les persones. La mestra Gabriela va explicar el significat del crisol que il·luminava la cerimònia i cremava al seu costat i el del teler del fons, símbols tots dos del crisol de nens, persones, famílies, llengües, cultures i nacionalitats que s’unien en el projecte comú de Krisol. I com entre tots es teixia. La mestra Gabriela també va agrair i reconèixer els 100 exalumnes i famílies que havíen passat per l’espai educatiu, a la sra. Dolores Caze Balet, propietària del meravellós palauet on està ubicada l’escola, i va instar a recordar que tots havien estat necessaris i fonamentals per arribar fins la consecució de la primària que se celebrava. Aquí va introduir la mestra Maria Romo, qui va ser l’encarregada d’acompanyar aquell grup pioner de primària el curs 2016-17.
La mestra María Romo va pronunciar un emotiu i apassionat discurs on va honorar a les valentes famílies que van dipositar el més valuós que teníen -la confiança en l’educació dels seus fills- en aquell projecte, mestres i pedagogia que desconeixien. Va anomenar un a un aquelles nenes i nens i se’ls va recordar amb molt d’amor.
A continuació, la mestra Purificación -qui es va responsabilitzar del grup de primer de primària el curs 2017-18 i part del 2018-19- va agrair haver format part de Krisol; la mestra Myriam -de primera classe de primària- i la mestra Maria -de segona classe de primària- també van agrair formar part de Krisol i van destacar en quin moment es troben aquests grups pioners mentre obren camí per a la resta d’alumnes.
En nom de les famílies passades i presents, la Belén, mare de Krisol, va agrair un per un i una per una tots els i les mestres i voluntàries que han en algun moment de les seves vides han passat i hi són a Krisol. Va destacar talents, virtuts i regals que cadascuna d’aquestes persones ofereixen a l’organisme.
Acte seguit, tot el claustre va dedicar una preciosa cançó als assistents.
En acabat, es va donar com a oberta oficialment la celebració i, alhora que s’obrien les tradicionals paradetes de menjar casolà, artesanies, llibres, roba de segona mà i es començava a preparar la paella; la Zina, mare de Krisol, va explicar un conte en el que cada nen era protagonista i anava a la figuera del pati de Grup de Joc (filla de la figuera mare del Krisol primer) per deixar el mocador de seda -que abans havia tenyit amb la seva família- i recollia la fulla de gratitud, tot evolucionant cap al fruit que la història de Krisol havia fet d’ell o ella.
La celebració va durar fins ben entrada la tarda i va acabar amb les paraules que Steiner, inspirador de la pedagogia Waldorf i de l’Antroposofia, va pronunciar el dia de la inauguració i la materialització de la pedra fundacional de la primera escola Waldorf del món (Stuttgart, 1919), em boca de la sra. Galcerán i el sr. Malagón. A continuació, en Jonás, pare de Krisol, va llegir un fragment sobre la vida social sana d’un organisme com Krisol i va explicar què fer amb el fragment d’estany ofert a l’entrada de la celebració. Es col·locaria al crisol per dissoldre la seva forma en el foc de la transformació i la purificació i, amb la intervenció de l’aigua, tothom tindria una nova forma, única i inèdita, que representaria a Krisol, el crisol suma de tots que és aquesta associació i aquesta escola. El Krisol que va celebrar el seu creixement des de la gratitud i l’abraçada a tots els que formen part de la seva història.
Fotografies: Israel Álvarez
Un dia muy especial . Lleno de emoción y agradecimiento.